Softcover boeken naaien of lijmen?

Ken je dat probleem? Het is mooi weer en je hebt net lekker een rustmomentje genomen om eens in je nieuwe pocketboek te duiken. En eindelijk dat spannende verhaal eens te gaan lezen. Genesteld in je luie stoel of liggend op je badlaken, lekker genietend van de zon, klap je je softcover boek goed open en …………… ineens komt er een pagina los. In het ergste geval zelfs een heel pak pagina’s. Oplossen gaat niet en al stuntelend lees je je boek verder uit.
Hoe komt het dat pagina’s loskomen uit je softcover boek.
Vooropgesteld dat je je boek op een juiste manier behandelt. En niet eens lekker de rug goed open breekt, zodat het boek beter open blijft liggen. Of ……. wat ik ook vaak mensen zie doen, de pagina’s gewoon over de achterzijde heen leggen. Heeft dit te maken met de bindwijze van het boek. Vaak zullen pagina’s eerder loskomen uit softcover boeken (pockets, paperbacks) en in veel mindere mate in hardcover boeken.
Waarom een softcover boek naaien of lijmen?
In het verleden werden grote vellen papier gedrukt, vervolgens gevouwen en op elkaar gelegd om het daarna met naald en garen aan elkaar te verbinden. Men spreekt dan van een genaaid boek. Sofrcover boeken (met name online) worden tegenwoordig steeds vaker digitaal gedrukt. De opkomst van digitaal druk bied de mogelijkheid om boekblokken ineens vergaard uit de machine te laten komen. Daarmee bespaar je het vouwen en vergaren. Omdat er alleen genaaid kan worden als er een vouw (= rug) aanwezig is moest men voor de afwerking van de digitaal gedrukte boekblokken dus iets anders verzinnen. Digitaal gedrukt/vergaarde boekblokken worden daarom gelijmd (ook wel garenloos genoemd) verwerkt. De rug van het boek wordt dan opgeruwd. De lijm kan op die manier goed op en tussen het papier komen en hecht dan beter. Hiervoor wordt meestal gekozen uit twee lijmsoorten.


Softcover boek PUR lijmen of hotmelt lijmen?
PUR (polyurethaan) en hotmelt lijm zijn beide zogenoemde thermoplasten, een technisch woord voor warme lijmen. Ze worden gesmolten opgebracht en stollen vervolgens weer. Het verschil tussen beide lijmen zit in het stollen. Waar hotmelt bij verwarming weer smelt, blijft PUR door zijn lange molecuulstructuur een vaste stof. Hierdoor heeft PUR een grotere hechting op moeilijk te verlijmen oppervlakten (denk hierbij aan gladde papiersoorten zoals silk gestreken papier). Daarnaast is PUR dunner vloeibaar dan Hotmelt. In combinatie met de juiste freestechniek kan PUR-lijm beter tussen de vezels van het papier komen. Vanwege het dunner belijmen creëert het tevens een meer flexibele boekrug. PUR moet wel langer drogen en bereikt zijn maximale sterkte na circa 24 uur.
Kortom ....
De reden dat de pagina’s los uit je softcover boek vallen heeft waarschijnlijk te maken met het gebruik van een hotmelt lijm die opnieuw aan het smelten is. Mocht je op zoek zijn naar de juiste afwerking van je boek in relatie tot het gebruik? Of wil je een boek uitgeven wat niet meer uit elkaar valt? Neem dan gerust eens contact met me op. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0492-551 551 of via info@boekendrukkers.nl

Boekendrukkers.nl
Stuur je email of bel.